Let op! Uw browser is verouderd, dit kan negatief effect hebben op de gebruikerservaring. Download Chrome
X

Informatieveiligheid in de zorg

Informatieveiligheid is belangrijk om de persoonlijke en zorggegevens van je cliënten en jezelf te beschermen. Maar hoe goed je beveiliging technisch ook is geregeld, de mens vormt de zwakste schakel. Dus bewust omgaan met digitale middelen is de beste beveiliging. Neem als stelregel; zorgen voor de fysieke cliënt = zorgen voor de digitale cliënt. Hoe je informatie veilig houdt en toch makkelijk toegankelijk maakt voor mensen die ze nodig heeft, lees je op deze pagina.

Informatieveiligheid in de zorg: beter en makkelijker

Communicatie in de zorg gaat op de makkelijkste manier, zo blijkt uit de praktijk. Briefjes met wachtwoorden geplakt op pc’s op een gesloten afdeling zijn bijna uitgestorven. Maar in agenda’s op de afdelingen staan nog wel eens inloggegevens. Niet handig, maar wel begrijpelijk aangezien het makkelijk is. Een hogere informatieveiligheid in de zorg krijg je niet alleen door een betere beveiliging maar ook dat het beveiligen makkelijk gaat.

Wat te doen bij een datalek?

Als zorgorganisatie ben je zelf verantwoordelijk voor het melden van een datalek aan de Autoriteit Persoonsgegevens. Deze verantwoordelijkheid is vastgelegd in de verwerkersovereenkomst tussen jouw organisatie en je cliënten. Door een goede beveiliging komt een datalek in Plein gelukkig weinig voor. En als het voorkomt, ligt de oorzaak vaak in onjuiste configuratie-instellingen. Die zijn snel verholpen. Ingeval van een datalek krijgen getroffen klanten van Plein hiervan een melding per email met informatie over de oorzaak, tijdstip van constatering en oplossing. Als zorgorganisatie bepaal je zelf wat je met de informatie doet.

Wat zijn do’s en dont’s bij informatieveiligheid in de zorg?

Wist je dat in 2018 de oorzaak van 80% van de datalekken lag in verzending van gegevens naar de verkeerde ontvanger? Hierbij enkele tips om een data lek te reduceren.

  1. Deel privacygevoelige gegevens uitsluitend via een beveiligde link naar de broninformatie, bijvoorbeeld het zorgdossier.
  2. Kopieer en plak geen informatie in een e-mail, Whatsapp, Word-, Excel document of messenger programma. Dan maak je een kopie van de informatie, waardoor je niet meer kan bijhouden wie beschikt over de gegevens. Het is wettelijk verplicht om te weten wie toegang heeft tot welke privacygevoelige gegevens.
  3. Vergrendel je laptop of tablet voordat je ervan wegloopt door een seconde op de aan-uit knop te drukken.
  4. Kies een veilig en uniek wachtwoord per softwareprogramma. Moeite met kiezen? Een wachtwoordmanager als LastPass of Dashlane genereert een veilig wachtwoord en onthoudt het. Je hoeft hierdoor maar één wachtwoord te onthouden; dat van je wachtwoordmanager om in te loggen in je online programma’s.

Nóg beter en makkelijker: breng al je software onder in Plein, het online portaal voor alle applicaties die binnen een zorgorganisatie in gebruik zijn. Via een wachtwoord (single sign on) heb je als medewerker toegang tot al je programma’s. Per applicatie inloggen hoeft dan niet. Dat is veilig én makkelijk.

Hoe is informatiebeveiliging in Plein geregeld?

Gegevens zijn veilig in Plein. Inloggen gaat via tweestapsverificatie. Dat is inloggen via een gebruikersnaam en wachtwoord, gevolgd door een cijfercode via een token (one time password, OTP) of authenticatie app van Google, Okta of Microsoft. Straks is het ook mogelijk om in te loggen via Digid.

Gratis download!

Whitepaper: tips voor betere informatieveiligheid in de zorg en hoe Ecare hierbij helpt

Meer weten over veilig gegevensgebruik? Download het whitepaper: Tips voor een betere informatieveiligheid in de zorg en hoe Ecare daarbij helpt.